Σελίδες

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ντοκιμαντέρ: "Changing of the Gods: Planetary and Human Revolutions"

Το "Changing of the Gods: Planetary and Human Revolutions" [μτφρ. "Η Μεταμόρφωση των Θεών: Πλανητικές και Ανθρώπινες Επαναστάσεις"] είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και μοναδική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στη φιλμογραφία, με την αστρολογία μέσα από Αρχέτυπα να γίνεται το όχημα για να παρουσιαστεί τοσο μεταμορφωτικό ταξίδι του ήρωα-ανθρώπου, αλλά και της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί στο κοινό ο τρόπος που σημαντικές πλανητικές διελεύσεις συνδέονται με καθοριστικές ιστορικές περιόδους και γεγονότα που άλλαξαν και αλλάζουν τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε. Οι συντελεστές αυτό που τονίζουν είναι ότι η σχέση μεταξύ των πλανητών του Ουρανού και του Πλούτωνα έχει συνδεθεί άμεσα με πολύ σημαντικές μεταμορφώσεις στην ανθρώπινη συνείδηση και συμπεριφορά, καθοριστικές αλλαγές για την πορεία του κόσμου μας που εκδηλώθηκαν μέσα από επαναστατικά φαινόμενα και αλλαγές.

Η σύλληψη της ιδέας βασίζεται στο βιβλίο του γνωστού  καθηγητή φιλοσοφίας και πολιτιστικής ιστορίας, Richard Tarnas, "Cosmos and Psyche: Intimations of a New World View", με την ταινία ουσιαστικά να αφηγείται τι συμβαίνει στο "Τώρα" και να επικεντρώνεται στις κοσμικές διελεύσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα (2007-2020), οι οποίες εκφράζουν την αρχετυπική εικόνα για την "επαναστατική μεταμόρφωση". Κάθε φορά που έχουμε τον παραπάνω πλανητικό σχηματισμό μέσα στους αιώνες, βλέπουμε ένα ιδιαίτερο μοτίβο στον τρόπο που εμφανίζονται οι εξελίξεις στη Γη: περίοδοι καθοριστικών επαναστάσεων, αλλαγή προτύπων, σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει ριζικά την πορεία του κόσμου μας. Σκοπός της ταινίας είναι να προβληματίσει ενεργά το κοινό για αυτή τη σύγχρονη επαναστατική μεταμόρφωση που συμβαίνει μέσα από μία νέα κοσμοθεωρία που αναδύεται μπροστά στα μάτια του. Επιβεβαιώνει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν και αλλησυνδέονται όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους, τόσο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μέλλον που θα προάγει την πρόοδο. 
Αφηγητής της ταινίας και οδηγός σε αυτό το ταξίδι είναι ο ηθοποιός John Cleese (γνωστός από τους Monty Python) Μαζί του ο Richard Tarnas θα μοιραστεί με το κοινό την προσωπική του εμπειρία μέσα από τη μελέτης της Αστρολογίας των Αρχετύπων, των κοσμικών διελεύσεων των πλανητών και  τον συγκερασμό των διαφορετικών κοσμοθεωριών. Μέσα από συνεντεύξεις, ο θεατής θα έρθει σε επαφή με έναν κύκλο ανθρώπων που κατέχουν τα μυστικά της σοφίας, ξεχωριστούς οραματιστές ακτιβιστές και επιστήμονες της εποχής μας. 
Κινηματογραφικά, η ταινία αποτελεί ένα μετασχηματικό έργο τέχνης με τη συνεργασία του γνωστού παραγωγού και συγγραφέα Kenny Ausubel [ιδρυτή των Bioneers] και του βραβευμένου σκηνοθέτη Louie Schwartzberg. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και αποτελεί μία σύνθεση φωτογραφιών από το τηλεσκόπιο Hubble, εξαιρετικές καλλιτεχνικές απεικονίσεις των πλανητικών Αρχετύπων  συνδυαστικά με έργα τέχνης και animation. Η ταινία παρουσιάζει των κύκλο των εποχών των επαναστάσεων που σημάδεψαν την ιστορία του πλανήτη μέσα από μοναδικό αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έργα τέχνης, σύμβολα και μουσική. Το κινηματογραφικό αυτό ταξίδι είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη και πρόκειται για ένα κάλεσμα, ώστε ο άνθρωπος να δράσει ενεργά σε αυτή την αλλαγή που συμβαίνει. Οι συντελεστές αναφέρουν ότι "φέρνουν στη ζωή την τοπογραφία μίας αναδυόμενης νέας κοσμοθεωρίας του έμβιου κόσμου μας, ξετυλίγοντας μία νέα ιστορία για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να γίνουμε. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, προκλητικά και βαθιά αισιόδοξα." 


Διαβάζουμε λίγα λόγια για την ταινία: Ο κόσμος μας ζει μία επαναστατική αλλαγή--μία περίοδο δημιουργικής καταστροφής που χαρακτηρίζεται από την κατάλυση μέσα από σημαντικές τομές. Η αλλαγή βρίσκεται παντού και είναι επική. Είμαστε μπροστά σε μία περίοδο "πλανητικής εκτάκτου ανάγκης", όπου το μέλλον του ανθρώπου βρίσκεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία. Κάτι γεννιέται και κάτι πεθαίνει, και το αποτέλεσμα είναι βαθιά αβέβαιο. Αν και στη διάθεσή μας υπάρχουν αρκετοί πόροι και γνώση για να διέλθουμε αυτή την απαιτητική ιστορική στιγμή κάτι φαίνεται να είναι κρυμμένο. Μήπως είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στο σύμπαν σαν ανθρώπινα όντα μέσα στη φυσική και κοσμική τάξη; Μήπως αυτή η περίοδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία καθοριστική μεταμόρφωση της κοσμοθεωρίας μας και ποια είναι αυτή που θα πάρει τη θέση της;

Περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια αυτή μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://changingofthegods.com και σε αυτό το σύνδεσμο το προωθητικό βίντεο https://www.kickstarter.com/projects/1808530747/changing-of-the-gods. 
Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε τους συντελεστές σε ένα βίντεο να μιλούν για την επικείμενη ταινία τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου