Σελίδες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ο Κέπλερ και το Κυνήγι Μαγισσών το 17ο αιώνα.

"Η περιπέτεια του  ήρωα
είναι  η περιπέτεια να παραμείνει ζωντανός"
~Joseph Cambell

Παρόλο που λίγο ή πολύ γνωρίζουμε το Γερμανό αστρονόμο,  αστρολόγο και μαθηματικό Johannes Kepler (Γιοχάννες Κέπλερ) μέσα από το εξαιρετικά σημαντικό έργο του που αφορά τις εκλειπτικές τροχιές των πλανητών και τους "νόμους των ουρανών", η έκδοση ενός νέου βιβλίου μας φέρνει πιο κοντά στην ιστορία της μητέρας του Κatharina Kepler, της οποίας το όνομα συνδέθηκε με το κυνήγι των μαγισσών τον 17ο αιώνα. H Ulinka Rublack, καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και μέλος του St. John's College, Cambridge, μελέτησε μία σειρά εγγράφων σχετικά με την υπόθεση της Κatharina Kepler, και την ιστορία του διάσημο γιου της, οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις έρευνές του το 1620 για να τη βοηθήσει να βγει έξω από τη φυλακή. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής εκδόθηκαν σε βιβλίο την προηγούμενη βδομάδα με τον τίτλο "The Astronomer and the Witch. Johannes Kepler's Fight for his Mother" [μτφρ., "Ο Αστρονόμος και η Μάγισσα. O Αγώνας του Γιοχάννες Κέπλερ για τη Μητέρα του"] Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά την υπόθεση της φυλάκισης της Κ.Kepler. 


H συγγραφέας υπογραμμίζει στο βιβλίο της ότι δίκες μαγισσών για τις οποίες υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες μέσα από αρχεία είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά στην περίπτωση της Kepler υπήρχε η δυνατότητα να ανασυνθέσει όλη την υπόθεση. Αυτό σημαίνει, ότι το παράδειγμα της Kepler μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον μία προσέγγιση για να απαντηθούν νέες πτυχές του φαινομένου που συνδέεται με το κυνήγι και τη δίκη των μαγισσών. Με ποιο τρόπο μία δίκη και καταδικαστική απόφαση είχε αντίκτυπο τόσο στις κατηγορουμένες, όσο και στις οικογένειές τους; Η Kepler έζησε σε μία περίοδο που το κυνήγι μαγισσών βρισκόταν σε έξαρση (16ος-17ος αιώνες), όπου περίπου 50,000 εκτελέστηκαν με την κατηγορία ότι ασκούσαν μαγεία ή ήταν μάγισσες. Η ίδια ζούσε, όντας χήρα στην πόλη που είχε γεννηθεί, το Leonberg και το 1615 κατηγορήθηκε από τους γείτονές της. Ήταν τότε 68 ετών. 
Αφορμή για αυτή τη ρίξη, όπως αναφέρει η συγγραφέας ήταν όταν η σύζυγος ενός υαλοτεχνίτη που υπέφερε από κάποιο χρόνιο νόσημα, κατηγόρησε την Kepler ότι δηλητηρίασε την κόρη της. Αργότερα, μία 12 χρονη την κατηγόρησε ότι καθώς περνούσε από μπροστά της, τη χτύπησε στο χέρι και ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που το κορίτσι δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε ένα δάχτυλο. 


Επίσης, κατηγορήθηκε ότι θανάτωνε ζώα και μεταμορφωνόταν σε γάτα. Η υπόθεσή της απασχόλησε τα δικαστήρια της εποχής για έξι χρόνια, ενώ τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν αλυσοδεμένη στη φυλακή υπό την απειλή βασανιστηρίων. Θα χρησιμοποιούσαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους για να την κάνουν να ομολογήσει. Το 1620, ο Kepler μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του από το Linz στη νότια Γερμανία για να αναλάβει την υπεράσπιση της μητέρας του. Η συγγραφέας του έργου αναφέρει ότι ο λόγος υπεράσπισης του Kepler ήταν ρητορικά άρτιος, καθώς προσπάθησε να διασκεδάσει κάθε υποψία ότι οι αρρώστειες συνδέονται με μαγεία, και να στηρίξει το λόγο του στη γνώση της ιατρικής και της κοινής λογικής. Ήταν εξαιρετικά καλός στον εντοπισμό των τυχόν αντιφάσεων και διαχειρίστηκε με επιστημονικό τρόπο το κατηγορητήριο.

Η μητέρα του Kepler αφέθηκε τελικά ελεύθερη το φθινόπωρο του 1621, αλλά πέθανε μόλις έξι μήνες μετά. Η συγγραφέας υποστηρίζει πως ό,τι έχει γραφτεί έως σήμερα--τόσο βιβλιογραφικά ή στη λογοτεχνία--σχετικά με τη Katharina Kepler, την παρουσίαζαν υπό το πρίσμα της μάγισσας, κάτι που κατά τη γνώμη της είναι λάθος. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης όλων των διαθέσιμων εγγράφων από τη δίκη της, η εικόνα που διαμορφώνεται πολύ διαφορετική, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει προς την ενασχόλησή της με τη μαγεία. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε ακριβώς για να παρουσιάσει τις δυσκολίες που αναγκαζόταν να υποστεί η οικογένεια κάποιου που αντιμετώπιζε ανάλογες κατηγορίες εκείνη την εποχή. Η συγγραφέας συμπληρώνει ότι τόσο ο Γιοχάννες Κέπλερ όσο και η μητέρα του έζησαν μία τρομερή περιπέτεια μέσα σε μία περίοδο τρέλας σχετικά με το κυνήγι των μαγισσών, αλλά κράτησαν την αισιοδοξία τους. Είναι λοιπόν καιρός να επανεξετάσουμε τον τρόπο που έχουν και οι δύο παρουσιαστεί από τους ερευνητές. 
__________________________________
Μετάφραση και απόδοση από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.theguardian.com/books/2015/oct/21/the-astronomer-and-the-witch-johannes-kepler-mother-katharina-witch-trial?CMP=share_btn_fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου