Σελίδες

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Horoscope [1974]: ένα μάθημα Αστρολογίας Κινουμένων Σχεδίων [Ι]

Η κατανόηση του λόγου των ουρανών και της αστρολογίας μπορεί να γίνει και με  τρόπους, λιγότερο θα λέγαμε ακαδημαϊκούς, χωρίς να σημαίνει όμως ότι χάνει το βαθός της με το να γίνει υπεραπλουστευμένη. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και αυτή εδώ η μικρή μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, με τίτλο "Horoscope", βουλγαρικής παραγωγής που προβλήθηκε στη Βουλγαρική κρατική τηλεόραση το 1974. Το ύφος της ταινίας είναι χιουμοριστικό, στην οποία οι δώδεκα εκπρόσωποι του ζωδιακού κύκλου ενσαρκώνουν ανθρώπινους χαρακτήρες και συμπεριφορές. Παρουσιάζεται η φύση του κάθε ζωδίου, το σύμβολό του, όπως και η υπερβολική ή προβληματική πλευρά του. Ας δούμε λοιπόν πώς εμφανίζονται οι πρώτοι έξι ήρωες του ζωδιακού μέσα από μία αρκετά πρωτότυπη ματιά, που όμως συνοψίζει εύστοχα το ρόλο και την εικόνα του κάθε ζωδίου. 
Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση μπορείτε να δείτε το βίντεο για τα πρώτα έξι ζώδια εδώ:


Κριος... κάντε χώρο να περάσω
Το Horoscope ξεκινάει φυσικά με το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, τον Κριό. Ένα άκρως ανεξέλεγκτο και ακαταμάχητο κριάρι ωθείται από μία τυφλή σχεδόν παρόρμηση να συγκρουστεί κατά μέτωπον με ένα τρένο. Η ίδια η σύγκρουσή του με το τρένο εκφράζει ακριβώς τον κρότο που σηματοδοτεί την αρχή του ζωδιακού κύκλου, της ζωής, αλλά και την τυφλή ανάγκη της αυτοέκφρασης. Η επιμονή του καρτουνίστικου κριαριού μας να συνεχίζει τις προσπάθειες του για να εκτροχιάσει το τρένο εκφράζει παράλληλα και τις αρνητικές πλευρές του: τυφλό πείσμα, ισχυρογνωμοσύνη, αλαζονεία, θρασύτητα. Παρόλο αυτά, στο τέλος της κριαρίσιας αυτής ιστορίας το τρένο αναγκάζεται να πηδήξει πάνω από τον Κριό υποδηλώνοντας ότι η έκφραση του ζωδίου αυτού είναι ελεύθερη, ανεμπόδιστη και δύσκολα της επιβάλλεται κάποιος. 

Ταύρος ... σταθερά απολαμβάνω τη ζωή.
Εδώ το κλίμα αλλάζει, καθώς περνάμε σε ένα ζώδιο που διακατέχεται από ηρεμία, ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Το σκηνικό δείχνει έναν νωθρό, άκαμπτο σχεδόν Ταύρο που παραμένει ψύχραιμος ακόμα και στη θέα ενός κόκκινου πανιού. Η εκπληκτική του απάθεια  και υπομονετικότητα συνεχίζεται ακόμα και όταν ο ταυρομάχος τον κεντρίζει με μία λόχγη, τον τραβάει από τα κέρατα, όπου στο τέλος εγκαταλείπει την αρένα απαγοητευμένος. Αυτό που θα ικανοποιήσει, αλλά και θα κινητοποιήσει όμως τον Ταύρο μας είναι ο χρυσός που κρύβεται κάτω από τα πόδια του, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ψυχολογική ασφάλεια και πληρότητα που εισπράττει το ζώδιο αυτό μέσα από τα υλικά αγαθά. Και αυτά τα υλικά αγαθά είναι που επιθυμεί να διατηρήσει και να διαφυλάξει εκφράζοντάς την ικανότητά του στην οικονομική διαχείριση. Αλλωστε στο τέλος του επεισοδίου, αποθηκεύει χαρούμενος το χρυσό που βρήκε μέσα σε κουμπαρά.


Δίδυμοι ... είσαι το άλλο μου μισό

Το τρίτο κατά σειρά ζώδιο απεικονίζεται με δύο πολύ όμοιους κινούμενους χαρακτήρες που συναντιούνται και αδελφοποιούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το ζώδιο των Διδύμων εδώ παρουσιάζεται ως δύο εγκάρδιοι φίλοι που ειναι επικοινωνιακοί, χαρούμενοι, ανάλαφροι και ανέμελοι χαρακτήρες. Χρησιμοποιούν κατεξοχήν τα χέρια τους για να επικοινωνήσουν, κάτι που ταιριάζει και στην ανατομική αντιστοιχία του ζωδίου. Οι Δίδυμοι είναι το ζώδιο της παρέας, της επικοινωνίας και της ψιλοκουβεντούλας χωρίς ιδιαίτερο βάθος. Έχοντας κυβερνήτη τον πλανήτη Ερμή, το ζώδιο αυτό έχει συνδεθεί με την απάτη και το ψέμα, το οποίο φαίνεται και στους δύο καρτουνιστικούς Διδύμους, όταν ο ένας θεωρεί ότι την έφερε στον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνεται ότι εύκολα οι νοητικές λειτουργίες του ζωδίου υποβιβάζονται στο επίπεδο της στιγμιαίας ικανοποίησης της ατίθασης περιέργειάς του, κάτι που εκδηλώνεται με μία ακατάσχετη φλυαρία που πολλές φορές δεν οδηγεί πουθενά.

Καρκίνος ... οι ρίζες μου και το παρελθόν μου
Το τέταρτο ζώδιο του Ζωδιακού κύκλου, ο Καρκίνος παρουσιάζεται εδώ σαν έναν στρατιώτη για να δηλώσει τόσο τις προστατευτικές όσο και τις αμυντικές ποιότητες του ζωδίου: ένα σκληρό περίβλημα, μία στρατιωτική πανοπλία εξωτερικά, αλλά κάτω από αυτή ισχυρότατα μητρικά ένστικτα και ανάγκη προσφοράς και φροντίδας. Και ποια είναι θεωρείται η μεγάλη μητέρα για τον άνθρωπο; Η οικογένεια του και η πατρίδα του, επομένως εύστοχα η ταινία συνδέει τον Καρκίνο με ένα μιλιταριστικό σκηνικό, έτοιμο να υπερασπιστεί τις ρίζες του οίκου του και της χωρας του. Παρόλο αυτά, η ταινία δίνει επιτυχημένα τη μαζεμένη, συνεσταλμένη, ντροπαλή και διστακτική ιδιοσυγκρασία του ζωδίου και την ικανότητά του να πλασάρει μία κατασκευασμένη μάσκα προκειμένου να κρύψει τις προσωπικές του ανασφάλειες και τα τρωτά του σημεία. Στη θέα του κινδύνου, εδώ ο Καρκίνος κλείνεται στο "καβούκι" του υποδηλώνοντας τις ψυχικές μεταπτώσεις που τον χαρακτηρίζουν και τη τάση που έχει να αποφεύγει κάθε είδους ανοικτή σύγκρουση. 


Λέων ... θαυμάστε με,  αυτοσχεδιάζω!

Σε αντίθεση με το παραπάνω, στο ζώδιο του Λέοντα η οθόνη πλημμυρίζει από κίνηση, περηφάνεια, δύναμη και σθένος. Εδώ ο Λέων πατάει γερά στα πόδια του, είναι ένας ακλόνητος βασιλιάς που από το θρόνο του ξεχωρίζει και ασκεί τις ηγετικές του ικανότητες. Με οποιαδήποτε αφορμή θα φροντίσει να είναι όχι μόνο ο πρωταγωνιστής, αλλά ο ρόλος του πάντα διακατέχεται απο το στοιχείο του δράματος, της υπερβολής για να αποσπάσει το θαυμασμό και την προσοχή των άλλων. Όλα τα παραπάνω στοιχεία με τονισμένο έναν σνομπισμό ως προς τους άλλους περιγράφουν εύστοχα τον κίνδυνο που διατρέχει αυτό το ζώδιο να εγκλωβιστεί στο πληθωρικό του Εγώ, και δίνονται με έναν αρκετά χιουμοριστικό και θεατρικό τρόπο από το καρτουνίστικο λιοντάρι μας. Τι ζητάει; Την προσοχή και το θαυμασμό σας!

Παρθένος ... ανάλυση, λογική, πρακτική
Μία νεαρή κοπέλα σε ένα λιβάδι μαζεύει λουλούδια παραπέμποντας στο μύθο της Περσεφόνης που συνδέεται με το ζώδιο της Παρθένου. Μεθοδικά και νοικοκυρεμένα η κόρη μαζεύει τα λουλούδια, κάτι που πολλές φορές μπορεί να παρασύρει την Παρθένο στο να χάσει το δάσος, προσέχοντας το δέντρο. Η εμμονή με την τάξη και η ισχυρή αναλυτικότητά της πολλές φορές τους κάνει να πνίγονται σε μία κουταλιά νερό: το μπουκέτο της καρτουνιστικής Παρθένου δεν αγγίζει την τελειότητα!

Βιβλιογραφία:
Ι. Γιαλαμάς, Πρόσκληση σε Αστρολογικό Συμπόσιο [2003]


Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ο Κέπλερ και το Κυνήγι Μαγισσών το 17ο αιώνα.

"Η περιπέτεια του  ήρωα
είναι  η περιπέτεια να παραμείνει ζωντανός"
~Joseph Cambell

Παρόλο που λίγο ή πολύ γνωρίζουμε το Γερμανό αστρονόμο,  αστρολόγο και μαθηματικό Johannes Kepler (Γιοχάννες Κέπλερ) μέσα από το εξαιρετικά σημαντικό έργο του που αφορά τις εκλειπτικές τροχιές των πλανητών και τους "νόμους των ουρανών", η έκδοση ενός νέου βιβλίου μας φέρνει πιο κοντά στην ιστορία της μητέρας του Κatharina Kepler, της οποίας το όνομα συνδέθηκε με το κυνήγι των μαγισσών τον 17ο αιώνα. H Ulinka Rublack, καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και μέλος του St. John's College, Cambridge, μελέτησε μία σειρά εγγράφων σχετικά με την υπόθεση της Κatharina Kepler, και την ιστορία του διάσημο γιου της, οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις έρευνές του το 1620 για να τη βοηθήσει να βγει έξω από τη φυλακή. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής εκδόθηκαν σε βιβλίο την προηγούμενη βδομάδα με τον τίτλο "The Astronomer and the Witch. Johannes Kepler's Fight for his Mother" [μτφρ., "Ο Αστρονόμος και η Μάγισσα. O Αγώνας του Γιοχάννες Κέπλερ για τη Μητέρα του"] Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά την υπόθεση της φυλάκισης της Κ.Kepler. 


H συγγραφέας υπογραμμίζει στο βιβλίο της ότι δίκες μαγισσών για τις οποίες υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες μέσα από αρχεία είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά στην περίπτωση της Kepler υπήρχε η δυνατότητα να ανασυνθέσει όλη την υπόθεση. Αυτό σημαίνει, ότι το παράδειγμα της Kepler μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον μία προσέγγιση για να απαντηθούν νέες πτυχές του φαινομένου που συνδέεται με το κυνήγι και τη δίκη των μαγισσών. Με ποιο τρόπο μία δίκη και καταδικαστική απόφαση είχε αντίκτυπο τόσο στις κατηγορουμένες, όσο και στις οικογένειές τους; Η Kepler έζησε σε μία περίοδο που το κυνήγι μαγισσών βρισκόταν σε έξαρση (16ος-17ος αιώνες), όπου περίπου 50,000 εκτελέστηκαν με την κατηγορία ότι ασκούσαν μαγεία ή ήταν μάγισσες. Η ίδια ζούσε, όντας χήρα στην πόλη που είχε γεννηθεί, το Leonberg και το 1615 κατηγορήθηκε από τους γείτονές της. Ήταν τότε 68 ετών. 
Αφορμή για αυτή τη ρίξη, όπως αναφέρει η συγγραφέας ήταν όταν η σύζυγος ενός υαλοτεχνίτη που υπέφερε από κάποιο χρόνιο νόσημα, κατηγόρησε την Kepler ότι δηλητηρίασε την κόρη της. Αργότερα, μία 12 χρονη την κατηγόρησε ότι καθώς περνούσε από μπροστά της, τη χτύπησε στο χέρι και ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που το κορίτσι δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε ένα δάχτυλο. 


Επίσης, κατηγορήθηκε ότι θανάτωνε ζώα και μεταμορφωνόταν σε γάτα. Η υπόθεσή της απασχόλησε τα δικαστήρια της εποχής για έξι χρόνια, ενώ τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν αλυσοδεμένη στη φυλακή υπό την απειλή βασανιστηρίων. Θα χρησιμοποιούσαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους για να την κάνουν να ομολογήσει. Το 1620, ο Kepler μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του από το Linz στη νότια Γερμανία για να αναλάβει την υπεράσπιση της μητέρας του. Η συγγραφέας του έργου αναφέρει ότι ο λόγος υπεράσπισης του Kepler ήταν ρητορικά άρτιος, καθώς προσπάθησε να διασκεδάσει κάθε υποψία ότι οι αρρώστειες συνδέονται με μαγεία, και να στηρίξει το λόγο του στη γνώση της ιατρικής και της κοινής λογικής. Ήταν εξαιρετικά καλός στον εντοπισμό των τυχόν αντιφάσεων και διαχειρίστηκε με επιστημονικό τρόπο το κατηγορητήριο.

Η μητέρα του Kepler αφέθηκε τελικά ελεύθερη το φθινόπωρο του 1621, αλλά πέθανε μόλις έξι μήνες μετά. Η συγγραφέας υποστηρίζει πως ό,τι έχει γραφτεί έως σήμερα--τόσο βιβλιογραφικά ή στη λογοτεχνία--σχετικά με τη Katharina Kepler, την παρουσίαζαν υπό το πρίσμα της μάγισσας, κάτι που κατά τη γνώμη της είναι λάθος. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης όλων των διαθέσιμων εγγράφων από τη δίκη της, η εικόνα που διαμορφώνεται πολύ διαφορετική, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει προς την ενασχόλησή της με τη μαγεία. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε ακριβώς για να παρουσιάσει τις δυσκολίες που αναγκαζόταν να υποστεί η οικογένεια κάποιου που αντιμετώπιζε ανάλογες κατηγορίες εκείνη την εποχή. Η συγγραφέας συμπληρώνει ότι τόσο ο Γιοχάννες Κέπλερ όσο και η μητέρα του έζησαν μία τρομερή περιπέτεια μέσα σε μία περίοδο τρέλας σχετικά με το κυνήγι των μαγισσών, αλλά κράτησαν την αισιοδοξία τους. Είναι λοιπόν καιρός να επανεξετάσουμε τον τρόπο που έχουν και οι δύο παρουσιαστεί από τους ερευνητές. 
__________________________________
Μετάφραση και απόδοση από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.theguardian.com/books/2015/oct/21/the-astronomer-and-the-witch-johannes-kepler-mother-katharina-witch-trial?CMP=share_btn_fb

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αστρολογία και Ιατρική: το παράδειγμα των Άγγλων Forman και Napier [The Casebooks Project]

"Πώς λέγεται η αρρώστεια που με ταλαιπωρεί;" "Θα αποκτήσω παιδιά;" "Πότε θα πεθάνω;" Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που χιλιάδες άνθρωποι ρωτούσαν τους Simon Forman και Richard Napier, δύο από τους πιο διάσημους Άγγλους αστρολόγους-ιατρούς των αρχών του 17ου αιώνα. Για σαράντα περίπου χρόνια, οι Forman και Napier κατέγραψαν περίπου 80.000 συμβουλευτικές συνεδρίες. Οι καταγραφές αυτές αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα και εκτενέστερα αρχεία στην ιστορία της ιατρικής, καθώς προσφέρουν μία μοναδική οπτική του τρόπου που ζούσαν οι άνθρωποι πριν από τέσσερις αιώνες. 

Αυτό που κάνει την περίπτωση αυτών των δύο αστρολόγων εξαιρετικής σημασίας για την ιατρική είναι το γεγονός ότι κατέγραφαν με λεπτομέρεια το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, και στη συνέχεια ακολουθούσαν κάποια αγωγή μελετώντας προσεκτικά τον αστρολογικό γενέθλιό τους χάρτη. Αν και σήμερα κάποιοι μπορεί να σηκώνουν με δυσπιστία το φρύδι τους στη χρήση και εφαρμογή της αστρολογίας στην ιατρική, οι μέθοδοι των Forman και Napier άφησαν πίσω τους μία σημαντική κληρονομιά: τη λεπτομερή καταγραφή των συμπτωμάτων των ασθενών που ζητούσαν τη βοήθειά τους. Αυτό μπορεί να ακούγεται σήμερα ως κάτι αναμενόμενο, αλλά η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού κάποιου ήταν εξαιρετικά σπάνια πρακτική--ακόμα ίσως και σήμερα σε μερικές περιπτώσεις. Επιπλέον, τα αρχεία αυτά φαίνεται ότι είναι το πιο κοντινό που έχουμε σε ό,τι αφορά μία ιατρική επίσκεψη από εκείνη την εποχή, παρακολουθώντας κυριολεκτικά ένα διάλογο μεταξύ των ασθενών και του ιατρού. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Cambridge αναγνωρίζοντας τη σπανιότητα και τη μοναδικότητα του έργου των Forman και Napier έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα με το όνομα "The Casebooks Project", το οποίο ψηφιοποιεί ηλεκτρονικά το αρχειακό υλικό που άφησαν πίσω τους οι δύο αστρολόγοι, κάνοντάς το διαθέσιμο για το κοινό μέσω μίας τράπεζας πληροφοριών (database). 

Ας γνωρίσουμε τους Αστρολόγους
Οι Simon Forman (1552-1611) και ο μαθητευόμενός του Richard Napier (1559-1634) αποτελούσαν το πιο γνωστό ζευγάρι αστρολόγων-ιατρών στην εποχή τους. Ο Forman ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος, σχετικά ταπεινής καταγωγής και ένας άπληστος γυναικάς. Ο Napier ήταν ένας μαθητευόμενος κληρικός, νηφάλιος και ντροπαλός στη συμπεριφορά του. Ωστόσο, όταν έγιναν φίλοι και συνεργάτες, ο Napier δέχθηκε χωρίς πρόβλημα να διδαχθεί την αστρολογική τέχνη από κάποιον που ήταν κοινωνικά και ακαδημαϊκά κατώτερος από εκείνον. Και οι δύο δέχονταν πελάτες από διάφορα κοινωνικά στρώματα, από αριστοκράτες και επισκόπους έως υπηρέτες και ζητιάνους. 
Ο Forman έγραψε μία σειρά εγχειριδίων για τους νέους αστρολόγους που αφορούσαν τις μεθόδους του. Αυτοί οι αστρολογικοί οδηγοί και οι σχετικοί που αφορούσαν τη γεωμαντεία αποτελούν μία εξαιρετική ιστορική πηγή για να καταλάβουμε σήμερα τον τρόπο που οργανώθηκε το ιστορικό αρχείο των Casebooks. Ωστόσο, τα έργα αυτά δεν εκδόθηκαν ποτέ, διασώθηκαν σε χειρόγραφα και φαίνεται ότι κυκλοφορούσαν με αυτή τη μορφή. Το πιο σημαντικό από αυτούς τους οδηγούς είναι αυτό με τον τίτλο "The astrologicalle judgmentes of phisick and other questions" [μτφρ. "Αστρολογικές Απόψεις σχετικά με την ιατρική και άλλα ερωτήματα"], όπου ο Napier έγραψε έναν πολύ ενδιαφέρον πρόλογο με τίτλο "Μία πραγματεία για την υπεράσπιση της Αστρολογίας" της οποίας μπορείτε να διαβάσετε μέρος της εδώ: A treatise touching the Defenc of Astrologie 
Ο Forman γενικότερα δημιούργησε μία μεγάλη παράδοση αστρολογικών πραγματειών με μερικές από αυτές να είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην ιατρική αστρολογία. Οι περισσότερες από αυτές ήταν γραμμένες στα Λατινικά. Μία σειρά από ανάλογα έργα είχαν τυπωθεί στο Λονδίνο την εποχή της βασίλισσας Ελισάβετ, κυρίως μεταφράσεις από αντίστοιχα εγχειρίδια, αλλά οι οδηγοί του Forman ήταν από τα πιο σημαντικά έργα της εποχής αυτού του περιεχομένου, μέχρι την έκδοση του "Christian Astrology" από το "William Lilly" το 1647. 

Η "Ανατομία" ενός Περιστατικού
Αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι μία σελίδα απο τις χειρόγραφες σημειώσεις μίας αστρολογικής συνεδρίας του  Napier, όπου σημειώνονται επεξηγηματικά τα μέρη της, βοηθώντας τους σημερινούς εκδότες να καταγράψουν τις πληροφορίες στο database του Casebooks Project. Στο πρώτο τμήμα [section A] καταγράφεται το πρόβλημα/ερώτηση του ασθενούς μαζί με μία σειρά από προσωπικές πληροφορίες, όπως το φύλο, η ηλικία, ο τόπος κατοικίας, τα συγγενικά πρόσωπα, η ημερομηνία και η ώρα της επίσκεψης. Στο δεύτερο τμήμα [section B] έχουμε τον αστρολογικό χάρτη εκείνης ακριβώς της ώρα που ο επισκέπτης θέτει το ερώτημά του. Το τρίτο τμήμα [section C] είναι αφιερωμένο στη γνωμάτευση του αστρολόγου που ασχολήθηκε με το περιστατικό, βασισμένο κυρίως στις παρατηρήσεις πάνω στον αστρολογικό χάρτη. Τέλος, το τέταρτο τμήμα [section D] σε αυτό το παράδειγμα αφορά τους τρόπους θεραπείας που προτείνει ο αστρολόγος, καθώς και την απόφασή του να μη χρεώσει την επίσκεψη του πελάτη του. 


Τo Casebooks Project
Όπως αναφέραμε το πανεπιστήμιο του Cambridge έχει αναλάβει μέσω του προγράμματος "The Casebooks Project" να ψηφιοποιήσει τα χειρόγραφα αρχεία των Forman και Napier. Γνωρίζουμε ότι ο πρώτος κατέγραψε 10,000 συμβουλευτικές συνεδρίες για το διάστημα μεταξύ 1596 έως 1603. Το έργο του είχε ξεκινήσει τουλάχιστον μία δεκαετία πριν και συνέχισε μέχρι και το θάνατό του το 1611. Τα σωζόμενα αρχεία είναι ημιτελή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1590, ο Forman εκπαίδευσε τον Napier στις μεθόδους του και τα αρχεία του δεύτερου σώζονται πλήρη (περίπου 40,000 περιπτώσεις) από το 1598 έως και το θάνατό του το 1634. Οι περίπου 50,000 αναφορές-περιπτώσεις των αρχείων αποτελούν ίσως το πιο πλούσιο ιατρικό ιστορικό που σώζεται για την περίοδο πριν το 1700. Τουλάχιστον το 90% των περιπτώσεων αφορά θέματα υγείας και αρρωστειών. Το υπόλοιπο τμήμα αφορά ερωτήσεις σχετικά με θέματα γάμου, εξαφανισμένα πρόσωπα, κλεμμένα αντικείμενα, νομικά ζητήματα, ταξιδιωτικά πλάνα και μαγεία. 
Τα αρχεία καταγράφουν τις περιπτώσεις τουλάχιστον 30,000 διαφορετικών ανθρώπων όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, από ευγενείς και υπηρέτες να ζητούν ιατρικές συμβουλές. Πρόκειται πραγματικά και μία μοναδική ευκαιρία που έχουμε σήμερα να ανακαλύψουμε ένα μέρος της καθημερινής ζωής το 16ο αιώνα στο Λονδίνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ: The Casebook Project's webpage. Κατά την περιήγησή σας μπορείτε να ανατρέξετε τα αρχεία ψάχνοντας ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή ανά περιστατικό για κάθε άτομο που έχει γίνει καταγραφή, ή να αναζητήσετε τις περιπτώσεις με χρονολογικά κριτήρια, ή ανάλογα με το ποιος από τους δύο αστρολόγους-ιατρούς επιμελήθηκε το περιστατικό. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο ενημερωτικό βίντεο για το ίδιο το πρόγραμμα Casebook.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ASTRAL--Η Μουσική του Ζωδιακού Κύκλου.

"Το σύμπαν αποτελεί μία Ενότητα, όπου όλα βρίσκονται σε σύνδεση. Είμαστε φράκταλ, μοναδικοί συνδυασμοί. Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό. Ήχος. Κάθε κομμάτι του Σύμπαντος βρίσκεται μέσα μας. Υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη. Υπάρχει αρμονία στα Αστέρια και τους Πλανήτες. Είμαστε μουσική. Αυτό είναι ένα ταξιδι, ένα μουσικό ταξίδι μέσα στα ζώδια του Ζωδιακού κύκλου. Αυτό είναι το ASTRAL." [από την εισαγωγή του βίντεο].
Το ASTRAL είναι το δεύτερο άλμπουμ του συνθέτη Fran de Lobster και αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου, 12 μουσικά κομμάτια ένα για κάθε ζώδιο. 

Ο συνθέτης μιλώντας για το έργο του αναφέρει: το ASTRAL είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρότζεκτ γιατί συνδυάζει δύο από τις μεγάλες μου αγάπες: τη μουσική και την αστρολογία. Δουλεύω πάνω σε αυτό μαζί με τη σύζυγό μου την Ivi, που είναι η αστρολόγος του πρότζεκτ για περισσότερο από 3 χρόνια [...] Δουλέψαμε μαζί σε διαφορετικές πόλεις και τοπία: η ίδια η ζωή είναι για εμάς μία έμπνευση. Το άλμπουμ αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι με μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο και με πολύ διαφορετικές μουσικές επιρροές. Από κλασική μουσική έως αφρικανικά τύμπανα, από ambient και ηλεκτρονική μουσική, από τα mantras και ragas της Ινδίας εμπνεύστηκα από αυτά και τους μουσικούς όλου του κόσμου."

Ο Ζωδιακός κύκλος είναι μία Μαντάλα (Mandala) που αναπτύσσεται γύρω από 12 κινήσεις. Αυτό που ήθελα είναι να μεταδώσω είναι η  προσωπική μου εμπειρία ξεδιπλώνοντας το Ζωδιακό κύκλο μέσα από τη μουσική. Το αποτέλεσμα συνδέει τους ήχους της Ανατολής και της Δύσης, τους ήχους της αρχαίας και της μοντέρνας μουσικής. 

"Το ASTRAL είναι ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τη μελέτη πάνω στο Ζωδιακό, όπου κάθε ζώδιο έχει αντιστοιχηθεί σε ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι. Η εμπειρία της συνθεσης κομματιών για κάθε ζώδιο ήταν εκπληκτική. Κάθε μήνα μελετούσαμε και εξετάζαμε κάθε ζώδιο ξεχωριστά και κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να το προσεγγίσουμε μουσικά. [...] Το πρώτο χρόνο του πρότζεκτ συνέθεσα 12 πρότυπα μουσικά θέματα και τα επόμενα δύο χρόνια έκανα τις βελτιώσεις που χρειάζονταν, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το 2015. Το επόμενο βήμα είναι να τελειοποιηθεί η ποιότητα του ήχου και να κυκλοφορήσει κανονικά στο κοινό." 
"Όταν σκέφτηκα αυτή την ιδέα, νόμιζα ότι ηταν τρελή και αδύνατο να πραγματοποιηθεί [...] Ξεκινήσαμε με το πρώτο βίντεο, με το ζώδιο του Κριού το Μάρτιο του 2012 και το πρότζεκτ απογειώθηκε."
Εάν θέλετε να συμμετέχετε στην ολοκλήρωση αυτού του πρότζεκτ και να μάθετε περισσότερα για τους συντελεστές του, μπορείτε να κάνετε μία δωρεά στο παρακάτω λινκ για να προ-παραγγείλετε το άλμπουμ: https://www.kickstarter.com/projects/frandelobster/astral-the-music-of-the-zodiac
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις συντεντεύξεις των ίδιων των δημιουργών του ASTRAL.



Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ντοκιμαντέρ: "Changing of the Gods: Planetary and Human Revolutions"

Το "Changing of the Gods: Planetary and Human Revolutions" [μτφρ. "Η Μεταμόρφωση των Θεών: Πλανητικές και Ανθρώπινες Επαναστάσεις"] είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και μοναδική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στη φιλμογραφία, με την αστρολογία μέσα από Αρχέτυπα να γίνεται το όχημα για να παρουσιαστεί τοσο μεταμορφωτικό ταξίδι του ήρωα-ανθρώπου, αλλά και της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί στο κοινό ο τρόπος που σημαντικές πλανητικές διελεύσεις συνδέονται με καθοριστικές ιστορικές περιόδους και γεγονότα που άλλαξαν και αλλάζουν τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε. Οι συντελεστές αυτό που τονίζουν είναι ότι η σχέση μεταξύ των πλανητών του Ουρανού και του Πλούτωνα έχει συνδεθεί άμεσα με πολύ σημαντικές μεταμορφώσεις στην ανθρώπινη συνείδηση και συμπεριφορά, καθοριστικές αλλαγές για την πορεία του κόσμου μας που εκδηλώθηκαν μέσα από επαναστατικά φαινόμενα και αλλαγές.

Η σύλληψη της ιδέας βασίζεται στο βιβλίο του γνωστού  καθηγητή φιλοσοφίας και πολιτιστικής ιστορίας, Richard Tarnas, "Cosmos and Psyche: Intimations of a New World View", με την ταινία ουσιαστικά να αφηγείται τι συμβαίνει στο "Τώρα" και να επικεντρώνεται στις κοσμικές διελεύσεις του Ουρανού και του Πλούτωνα (2007-2020), οι οποίες εκφράζουν την αρχετυπική εικόνα για την "επαναστατική μεταμόρφωση". Κάθε φορά που έχουμε τον παραπάνω πλανητικό σχηματισμό μέσα στους αιώνες, βλέπουμε ένα ιδιαίτερο μοτίβο στον τρόπο που εμφανίζονται οι εξελίξεις στη Γη: περίοδοι καθοριστικών επαναστάσεων, αλλαγή προτύπων, σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει ριζικά την πορεία του κόσμου μας. Σκοπός της ταινίας είναι να προβληματίσει ενεργά το κοινό για αυτή τη σύγχρονη επαναστατική μεταμόρφωση που συμβαίνει μέσα από μία νέα κοσμοθεωρία που αναδύεται μπροστά στα μάτια του. Επιβεβαιώνει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν και αλλησυνδέονται όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους, τόσο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα μέλλον που θα προάγει την πρόοδο. 
Αφηγητής της ταινίας και οδηγός σε αυτό το ταξίδι είναι ο ηθοποιός John Cleese (γνωστός από τους Monty Python) Μαζί του ο Richard Tarnas θα μοιραστεί με το κοινό την προσωπική του εμπειρία μέσα από τη μελέτης της Αστρολογίας των Αρχετύπων, των κοσμικών διελεύσεων των πλανητών και  τον συγκερασμό των διαφορετικών κοσμοθεωριών. Μέσα από συνεντεύξεις, ο θεατής θα έρθει σε επαφή με έναν κύκλο ανθρώπων που κατέχουν τα μυστικά της σοφίας, ξεχωριστούς οραματιστές ακτιβιστές και επιστήμονες της εποχής μας. 
Κινηματογραφικά, η ταινία αποτελεί ένα μετασχηματικό έργο τέχνης με τη συνεργασία του γνωστού παραγωγού και συγγραφέα Kenny Ausubel [ιδρυτή των Bioneers] και του βραβευμένου σκηνοθέτη Louie Schwartzberg. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και αποτελεί μία σύνθεση φωτογραφιών από το τηλεσκόπιο Hubble, εξαιρετικές καλλιτεχνικές απεικονίσεις των πλανητικών Αρχετύπων  συνδυαστικά με έργα τέχνης και animation. Η ταινία παρουσιάζει των κύκλο των εποχών των επαναστάσεων που σημάδεψαν την ιστορία του πλανήτη μέσα από μοναδικό αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έργα τέχνης, σύμβολα και μουσική. Το κινηματογραφικό αυτό ταξίδι είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη και πρόκειται για ένα κάλεσμα, ώστε ο άνθρωπος να δράσει ενεργά σε αυτή την αλλαγή που συμβαίνει. Οι συντελεστές αναφέρουν ότι "φέρνουν στη ζωή την τοπογραφία μίας αναδυόμενης νέας κοσμοθεωρίας του έμβιου κόσμου μας, ξετυλίγοντας μία νέα ιστορία για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να γίνουμε. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, προκλητικά και βαθιά αισιόδοξα." 


Διαβάζουμε λίγα λόγια για την ταινία: Ο κόσμος μας ζει μία επαναστατική αλλαγή--μία περίοδο δημιουργικής καταστροφής που χαρακτηρίζεται από την κατάλυση μέσα από σημαντικές τομές. Η αλλαγή βρίσκεται παντού και είναι επική. Είμαστε μπροστά σε μία περίοδο "πλανητικής εκτάκτου ανάγκης", όπου το μέλλον του ανθρώπου βρίσκεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία. Κάτι γεννιέται και κάτι πεθαίνει, και το αποτέλεσμα είναι βαθιά αβέβαιο. Αν και στη διάθεσή μας υπάρχουν αρκετοί πόροι και γνώση για να διέλθουμε αυτή την απαιτητική ιστορική στιγμή κάτι φαίνεται να είναι κρυμμένο. Μήπως είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στο σύμπαν σαν ανθρώπινα όντα μέσα στη φυσική και κοσμική τάξη; Μήπως αυτή η περίοδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία καθοριστική μεταμόρφωση της κοσμοθεωρίας μας και ποια είναι αυτή που θα πάρει τη θέση της;

Περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια αυτή μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://changingofthegods.com και σε αυτό το σύνδεσμο το προωθητικό βίντεο https://www.kickstarter.com/projects/1808530747/changing-of-the-gods. 
Στο τέλος της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε τους συντελεστές σε ένα βίντεο να μιλούν για την επικείμενη ταινία τους. 


Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Το Μυκηναϊκό Ανάκτορο στη Σπάρτη και ο Δίας στην Παρθένο.

"γιατί δεν υπάρχει κάποιος 
που να μην είναι πρόθυμος να μάθει το μέλλον του 
ή να μην πιστεύει ότι η πιο αληθινή καταγραφή του 
βρίσκεται στην παρατήρηση των ουρανών."
~Πλίνιος, Historia Naturalis [30.1.1-2]


Αυτές τις μέρες οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο στην πεδιάδα της Σπάρτης. Ανάμεσα στα ευρύματα είναι και πολλές πινακίδες Γραμμικής Β Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της Ελληνικής γλώσσας. Η Γραμμική Β (που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο) ουσιαστικά είναι μία λογιστική γλώσσα, δηλαδή επινοήθηκε για να κρατάει σε σωστό λογαριασμό "τι έμπαινε  και τι έβγαινε" από τις αποθήκες των ανακτόρων, αφού ως επί το πλείστον αφορά λίστες αντικειμένων, ζώων, ανθρώπων, εμπορευμάτων κτλ. Δεν είναι μία λογοτεχνική γλώσσα, αλλά ένα σύστημα καταγραφής που χρησιμοποιεί ιδεογράμματα και συλλαβογράμματα, και το οποίο ταίριαζε με τον αυστηρό τρόπο κοινωνικής-διοικητικής οργάνωσης και κατανομής εργασίας της μυκηναϊκής κοινωνίας.

Πριν από λίγες μέρες, ο πλανήτης Δίας μπήκε στο ζώδιο της Παρθένου. Εδώ μία από τις πτυχές αυτής της αστρολογικής έκφρασης παρουσιάζεται στο πνεύμα και το ύφος της αρχαιολογικής αυτής ανακάλυψης: το όνομα του βασιλιά των θεών καταγράφεται σε πινακίδες που αφορούν καταλόγους προσφορών και θυσιών προς τιμήν του. Δεν πρόκεται όμως απλά για μία καταγραφή. Από τη μία έχουμε να κάνουμε με το Δία, το μεγαλύτερο-βασιλικό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που έχει συνδεθεί με την επέκταση, την υπερβολή και τη σπατάλη, και από την άλλη να βρίσκεται μέσα στο ζώδιο της Παρθένου, ένα ζώδιο που εκφράζει ανάμεσα στα άλλα την ικανότητα της διάκρισης, του καταμερισμού, της τακτοποίησης και της υπηρεσίας. 

Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική και πολιτική οργάνωση των μυκηναϊκών βασιλείων βασιζόταν σε ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας [Δίας] και στη συγκέντρωση και αναδιανομή των προϊόντων κυκλοφορούσαν μέσα στην επικράτεια του κάθε βασιλείου ξεχωριστά. Ο βασιλιάς για να ρυθμίζει ομαλά αυτές τις λειτουργίες στα όρια του βασιλείου του χρειάζεται ένα σύστημα καταγραφής που θα τακτοποιεί σχολαστικά αυτή τη διακίνηση τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών [Παρθένος]. Από ένας σοφός βασιλιάς, σεβάσμιος ιερέας και υπηρέτης των θέων υποχρεώνεται και ο ίδιος να γίνει υπηρέτης των υπηκόων του, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή ζωή στο βασίλειό του. Μία λοιπόν "φοροτεχνική γραφή", όπως αυτή της Γραμμικής Β εξασφάλιζε τη σχολαστική καταγραφή του στοκ των αποθηκών στο ανάκτορό του.
Εδώ το πρόσωπο ενός δυνατού βασιλιά με ιερατικές και δικανικές αρμοδιότητες συναντάει τη καθημερινή ρουτίνα ενός ανακτόρου που απαιτεί από αυτόν να συγκεντρώσει, αλλά και να αναδιανείμει σοφά και δίκαια ένα σύνολο πραγμάτων. Η διάνοια, η ανώτερη νόηση και νους--έννοιες που έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με τον αστρολογικό Δία--βρίσκουν την πρακτική και λειτουργική έκφρασή τους με έναν εστιασμένο και γήινο τρόπο: πρόκειται για ένα σύστημα γραφής που δεν εκφράζει λογοτεχνική έμπνευση, συναισθήματα, ιδέες, αλλά μία πεζή καθημερινότητα μέσα από την αριθμητική καταγραφή αντικειμένων, τίτλων, ονομάτων και τοπωνυμιών. Αυτό το πνεύμα της ευρυθμίας και της συμμετρίας εκφράστηκε και μέσα από τη μυκηναϊκή τέχνη, όπου στην εξέλιξή της τυποποιήθηκε βαθμιαία και κωδικοποιήθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο θεματολόγιο. 

Συνοψίζοντας, λοιπόν τα δύο αυτά αστρολογικά στοιχεία, δηλαδή ο Δίας στο ζώδιο της Παρθένου απηχούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη νέα αυτή σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, αλλά και γενικότερα στον ίδιο το χαρακτήρα και το ύφος των μυκηναϊκών βασιλείων. Η χρήση της Γραμμικής Γραφής Β περιγράφει μία από τις εκφράσεις αυτού του αστρολογικού συνδυασμού: μία καλοκουρδισμένη μηχανή που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσα από την ορθή διαχείριση, οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων. Με λίγα λόγια ένας Δίας που περιορίζεται, λειτουργώντας θα λέγαμε σε συμφωνία τόσο με αυτό που ονομάζουμε σπαρτιατικό πνεύμα, αλλά και με τον τόπο της αρχαιολογικής ανακάλυψης του μυκηναϊκού ανακτόρου, τη Σπάρτη.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ερωτοστασία: Ζυγίζοντας τον Έρωτα στη Ζυγαριά της Αφροδίτης.

"[...] όταν ο εραστής του απουσιάζει, 
με τον ίδιο τρόπο ποθεί και ποθείται, 
αφού τον κατέχει ο Aντέρωτας, 
που είναι η αντανάκλαση -μέσα στην ψυχή του- 
του έρωτα που εισπράττει από τον εραστή."
Πλάτων, Φαίδρος 255d-e


Μία όχι και τόσο γνωστή σκηνή στην αρχαία Ελληνική τέχνη είναι η ερωτοστασία, με απλά λόγια το "ζύγισμα των ερώτων". Στο χρυσό δαχτυλίδι της πρώτης φωτογραφίας απεικονίζεται πιθανόν η θεά Αφροδίτη. Στα σκέλη της ζυγαριάς βλέπουμε δύο μικρές φτερωτές φιγούρες. Πρόκειται για τον Έρωτα και τον αδερφό του Αντέρωτα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αντέρως ήταν επίσης γιος του Άρη και της Αφροδίτης, αν και ο Kλαύδιος Αιλιανός στο έργο του "De Natura Animalium" αναφέρει ότι προέκυψε μετά από τον αμοιβαίο έρωτα μεταξύ του θεού Ποσειδώνα και του νεαρού Νηρίτη. Μορφολογικά ο Αντέρως μοιάζει με τον αδερφό του, μόνο που έχει πιο μακρυά μαλλιά και πιο πλούσια φτερά, σαν της πεταλούδας. Σε άλλες περιγραφές αναφέρεται ότι και αυτός, όπως και ο αδερφός του κρατούσε ένα χρυσό ρόπαλο ή βέλη.  

Με Αγαπά-Δε με Αγαπάει ...
Σε αντίθεση με τον Αντέρωτα που γνωρίζουμε κάποιες πληροφορίες για τη φύση του,  η σκηνή της ερωτοστασίας αφήνει ανοικτό το πεδίο της ερμηνείας της, και γιατί τα σωζόμενα εικονογραφικά παραδείγματα είναι λιγοστά [μόλις τέσσερα στον αριθμό], αλλά και γιατί γραπτές πηγές δεν την περιγράφουν. Η απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης με τον γιο της Έρωτα είναι φυσικά ένα συχνά επαναλαμβανόμενο θέμα στην Ελληνική τέχνη, και πιθανόν μία προσέγγιση με την παρουσία της ζυγαριάς μέσα από τα δικά μας μάτια να είναι σαν το μάδημα μίας μαργαρίτας: όπως αμφιταλαντεύονται τα δύο σκέλη της ζυγαριάς, έτσι και ο ερωτευμένος ελπίζει η πλάστιγγα να γύρει προς τη μεριά που τα μαδημένα πέταλα γράφουν "μ'αγαπάει". Όπως θα δούμε παρακάτω, στη περίπτωση της ερωτοστασίας δεν έχουμε να κάνουμε αυστηρά με ενέργειες αντίθετης ροής, αλλά περισσότερο με συμπληρωματικές, παρόλο που και ετυμολογικά η λέξη Αντέρως στα αρχαία Ελληνικά, φέροντας το πρόθημα "αντι-"  δηλώνει ακριβώς κάτι το αντίθετο.

Ένα Αστρολογικό "Πάρε-Δώσε"
Μία προσέγγιση αυτού του διπόλου μεταξύ του Έρωτα και του Αντέρωτα σε σύνδεση με τη σκηνή αυτή της ερωτοστασίας θεωρώ ότι εκφράζεται με έναν τρόπο στο ρόλο που έχει ο πλανήτης Αφροδίτη σε ένα προσωπικό ωροσκόπιο: δηλαδή την ανάγκη του ανθρώπου να αναζητήσει την ένωση μέσα από ισορροπημένες και αρμονικές σχέσεις. Αστρολογικά η Αφροδίτη εκφράζει την εσωτερική μας ώθηση να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους και να ενωθούμε, δηλαδή την προσφορά του Έρωτα. Όμως, μέσα από αυτήν την αναζήτηση και την ανταλλαγή ενέργειας με τους άλλους η Αφροδίτη θα αναζητήσει στο πρόσωπο του Αντέρωτα, το μοίρασμα και την αρμονία. Δηλαδή, την αντίστοιχη ανταπόκριση σε αυτά που αναζητά για να ευδοκιμήσει ο Έρως. 
Η Αφροδίτη αντιπροσωπεύει τόσο την εκροή ενέργειας (έρωτας), όσο και και την εισροή ενέργειας (αντέρως), με λίγα λόγια ένα πάρε-δώσε αγάπης και φροντίδας προς τον άλλον. Η σκηνή της ερωτοστασίας μεταξύ του Έρωτα και του Αντέρωτα εκφράζει μία από τις βασικές λειτουργίες της Αφροδίτης, την αρμονική εξισορρόπηση της ανάγκης τόσο να δίνει, αλλά και να λαμβάνει για να ικανοποιηθεί εξίσου. Η δυναμική αυτή των δύο εννοιών προσφοράς-ανταπόκρισης, Έρωτα και Αντέρωτα βρίσκει μία από τις τελειότερες εικονογραφικές της εκφράσεις στην σκηνή της ερωτοστασίας. Δεν είναι τυχαίο, επίσης ότι η Αφροδίτη ειναι κυβερνήτης πλανήτης εκτός από το ζώδιο του Ταύρου και αυτό του Ζυγού. 
O μύθος της γέννησης του Αντέρωτα στο έργο του ρήτορα και φιλοσόφου Θεμίστιου, επιβεβαιώνει αυτή τη διπλής κατεύθυνσης ενέργεια που επιζητά την ισορροπία, η οποία εκφράζεται στην ερωτοστασία με την Αφροδίτη να κρατάει μία ζυγαριά. Όταν γεννήθηκε ο Έρωτας η μητέρα του παρατήρησε ότι όσο περνούσε ο καιρός, εκείνος δεν μεγάλωνε ούτε σε ύψος, ούτε σε μέγεθος. Ζήτησε, λοιπόν, τη βοήθεια της Θέτιδας. Εκείνη της απάντησε: "Θα σε βοηθήσω στο πρόβλημά σου, γιατί ακόμα δεν έχει καταλάβει την ίδια τη φύση του παιδιού σου. Ο αληθινός Έρωτας, Αφροδίτη, μπορεί να γεννιέται από τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνος του. Αν θέλεις ο Έρωτας να μεγαλώσει, τότε χρειάζεται τον Αντέρωτα. Τα δύο αυτά αδέρφια θα έχουν την ίδια φύση και ο ένας θα είναι η αιτία που θα αναπτύσσεται ο άλλος. Γιατί όπως ο ένας θα βλέπει τον άλλον θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Αν όμως ο ένας χωριστεί από τον άλλον, τότε και οι δύο είναι καταδικασμένοι."
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι σε ένα άλλο εικονογραφικό παράδειγμα ερωτοστασίας που βλέπουμε στη διπλανή εικόνα, η Αφροδίτη αυτή τη φορά συνοδεύεται από το θεό Ερμή. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα εννοιολογικό "παντρεμα" των δύο πλανητών που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται αστρολογικά οι ενέργειές τους. Όπως και η Αφροδίτη, έτσι και ο Ερμής συμβολίζει την ανάγκη μας για επικοινωνία με τους άλλους, η οποία λειτουργεί και πάλι μέσω της εκροής και εισροής ενέργειας, αυτή τη φορά επικοινωνιακής. Η εκφορά του λόγου (εκροή) συνδέεται με τη λεκτική ικανότητα και ευγλωττία, και η εισροή με την αντιληπτική ικανότητα αντίστοιχα. Ο εικονογραφικός συντονισμός του Ερμή και της Αφροδίτης στη σκηνή της ερωτοστασίας βρίσκει, λοιπόν, ανταπόκριση σε εκείνες τις ενέργειες που αντιπροσωπεύουν οι συγκεκριμένοι αυτοί πλανήτες. Αν ο Ερμης συναντά δυσκολία να συντονιστεί επικοινωνιακά με το πρόσωπο που η Αφροδίτη επιδιώκει να έρθει σε επαφή για να προσφέρει (έρως-εκροή), τότε αντίστοιχα παρουσιάζεται δυσχέρεια να υπάρξει ανταπόκριση από το άλλο πρόσωπο τόσο διανοητική, αλλά και συναισθηματική (αντέρως-εισροή). 

Κρατώντας τις Ζυγαριές της Ζωής και του Θανάτου.
Μπορεί για τη σκηνή της ερωτοστασίας να μην έχουν σωθεί γραπτές αναφορές, αλλά υπάρχει και ένας άλλος θεός που έχει συνδεθεί από τον Όμηρο με τη χρήση της ζυγαριάς για την έκβαση ενός γεγονότος. Η  κηροστασία και η ψυχοστασία αφορούν σκηνές που γίνεται το συμβολικό ζύγισμα της μοίρας που έχει ένας ήρωας ή ένα στράτευμα στο συνολό του, τις οποίες εποπτεύει ο Δίας και συνήθως εκτελούνται από τον αγγελιαφόρο του, το θεό Ερμή. Η σκηνή της κηροστασίας, ή διαφορετικά το ζύγισμα της μοίρας αναφέρεται για πρώτη φορά στον Όμηρο και αργότερα μετασχηματίστηκε στη σκηνή της ψυχοστασίας, όπως περιγράφεται στο έργο του Αισχύλου. Αν συγκρίνουμε εικονογραφικά αυτές τις σκηνές, οι ομοιότητες είναι προφανείς, αλλά ειναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι η Αφροδίτη και ο Δίας παρουσιάζονται ως κριτές στις ζωές των ανθρώπων σε χρονικές στιγμές που η ένταση είναι αρκετά δυνατή: στο ερωτικό πεδίο και το πεδίο της μάχης
Πώς μπορούν να συνδεθούν αυτές οι δύο σκηνές, εφόσον εικονογραφικά μοιράζονται κοινά στοιχεία; Στις περιπτώσεις που επεμβαίνει ο Δίας στην Ιλιάδα σαν τον κριτής που κρατάει τη ζυγαριά συνδέονται άμεσα με την επιβολή της τάξης και της αρμονίας σε έναν διαταραγμένο ηρωϊκό κόσμο που βρίσκεται σε πόλεμο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και όσα αναφέρθηκαν για την ερωτοστασία μπορούμε να δούμε ότι και οι δύο σκηνές αποσκωπούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία, αλλά ο κάθε θεός στη διαφορετική του σφαίρα επιρροής. Ή μήπως όχι ακριβώς; Παραδοσιακά, ο αρχαίος ελληνικός κόσμος φαίνεται πως ήταν εξοικειωμένος στη συνύπαρξη του έρωτα και του πολέμου κάτι που επιβεβαιώνεται στην ομηρική και λυρική ποίηση, καθώς σε αρκετά παραδείγματα ο ποιητής περιγράφοντας μία πολεμική σκηνή δανείζεται τη λεκτική ερωτική σκηνογραφία και το αντίστροφο. 
Ας μην ξεχνάμε ότι και η αφορμή του Τρωϊκού πολέμου εμπεριέχει και τις δύο έννοιες: ο έρωτας για την Ελένη οδήγησε σε πολεμική σύγκρουση. Οι πηγές μας αποκαλύπτουν ξεκάθαρα αυτή την αλληλεπίδραση που εκφράζεται στις διαφορετικές σφαίρες επιρροής των δύο θεών, και κατ'επέκταση στις διαφορετικές προτεραιότητες που χαρακτηρίζουν τον ιδιωτικό και δημόσιο/εγκώσμιο βίο. Αν αυτό το προβάλουμε σε ένα αστρολογικό πλαίσιο, ανάλογα η αστρολογική Αφροδίτη εκφράζει την ανάγκη να νιώσει οικειότητα, αρμονία και συντροφικότητα σε ένα πιο προσωπικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τον αστρολογικό Δία που η θέληση για ισορροπία, τάξη και αισιοδοξία εξ ορισμού έχει ανάγκη να συνδέσει το άτομο σε κάτι πέρα και πάνω από τον εαυτό του. 

Βιβλιογραφία: 
  • Stephen Arroyo, Astrology, Psychology and the Four Elements (CRCS Publications, 1978)
  • Craig E. Stephenson, Anteros: A Forgotten Myth (Routledge, 2011)